5 Gouden tips voor Effectieve Feedback

5 Golden tips voor Effectieve Feedback!

Waar mensen samenwerken is het van belang dat ze blijven communiceren met elkaar. En dat blijkt best wel eens lastig te zijn… Zeker als er iets vertelt moet worden ter verbetering. Zo is er de angst dat de ander het anders oppakt dan bedoeld of dat er een discussie ontstaat waar de zender niet op zit te wachten. Of er is de angst niet aardig gevonden te worden en zelfs buiten een groep te vallen.

Mijn eerste vraag bij een Feedback Training is altijd:

‘Praten jullie met of over elkaar?’

5 tips effectieve feedback

en

‘Als je wilt dat iemand weet wat jij vindt, dan zul je het toch echt moeten zeggen!’

Feedback, de basis voor effectieve samenwerking!

‘Ja maar’ is een veel gehoord antwoord als we het hebben over terugkoppeling geven op gedrag. ‘Ja maar zus’ en ‘ja maar zo’. Ze luisteren toch niet, zij pakt alles anders op, hij gaat gelijk in de verdediging en ga zo maar door. Hoe pak je feedback geven aan zodat het ook binnenkomt zonder dat de ander gelijk met de kont tegen de krib gaat?

De 5 golden feedback tips!

  • Begin altijd met een positieve bevinding; er gaat altijd iets goed en dat is echt leuk om te horen! Het maakt ook dat de ander openstaat om het verbeterpunt te ontvangen, bovendien wordt het positieve gedrag in stand gehouden.
  • Hou het bij jezelf en praat in de ‘ik’ vorm! Het is jouw observatie, een ander denkt er wellicht anders over.
  • Benoem het gedrag; maak van de daden géén dader.
  • Laat het woordje ‘maar’ weg tussen het positieve en het verbeterpunt; het positieve is gelijk van tafel geveegd. En wat wordt er veel ‘ge-maart’.
  • Relax en maak niet van elke mug een olifant!

Bespreek wat nodig is om beter samen te werken

Onlangs heb ik een team getraind waar het ging over veiligheid; is het tussen de teamleden veilig genoeg om feedback te geven? Is er vertrouwen in het team? Wat in eerste instantie een ‘ja’ was bleek bij doorvragen een emotionele ‘nee’. Door dit open te breken kwam er behoorlijk wat los, waardoor men eindelijk eens eerlijk zei wat er leeft, hoe men het een en ander ervaart en hoe men zich daaronder voelt. Effectief Feedback geven bleek een welkome tool om voor de toekomst feedback niet uit te stellen maar bespreekbaar te maken. 

Ga het gesprek aan in plaats van het te omzeilen totdat de bom barst

Na deze sessie was er opluchting, er was letterlijk lucht in het team! Misverstanden waren opgeruimd en welgemeend (glim)lachen vulde de ruimte. Er was duidelijk weer zin om samen te werken.

Effectief feedback geven, als je ‘m doorhebt worden gesprekken zoveel gemakkelijker!

Wil je meer informatie over de Feedback Training of meteen een afspraak maken?

neem contact op