Hoe herstel je van een burn-out?

Zo stressed en burned-out 

14 Jaar geleden had ik een burn-out. Het was een tijd die ik niet gemakkelijk vond, omdat ik mezelf niet meer herkende. Waar was die energieke en positieve ik? Ik wist toen niet wat er aan de hand was. En ik wist ook niet wat ik moest doen.

Ik heb info op Google gezocht -er was toen nog niet veel bekend over een burn-out- en alle boeken besteld die er waren. Er waren slechts een paar boeken over burn-out geschreven in die tijd.

Lees ook een eerder artikel over burn-out; Rot op met die Burn-out!>>

 

Zo stressed en burned-out...

Hoe herstel je van een burn-out?

Hoe herstel je van een burn-out?

Dat was mijn grote vraag toen. Ik weet nog heel goed dat ik mijn dochtertje van 4 in de ochtend naar school bracht om vervolgens uren lang apatisch op de bank te liggen omdat ik letterlijk niet meer kon bewegen. Ik was zo ontzettend ontzettend moe!! Hoe kon ik weer mezelf worden, alsjeblieft!!

Door een goeie coach via het UWV ben ik stukje bij beetje vooruit geholpen. Door mijn eigen wensen met haar te onderzoeken en ook mijn kwaliteiten, mijn valkuilen, mijn energiegevers, energievreters en mijn gedragspatronen te leren kennen. Het heeft mij een eerste blik op mezelf gegeven. Wat mijn drijfveren zijn, waarom ik doe wat ik doe en waardoor ik onderuit ben gegaan.

Positiviteit hoort zo bij mijn kern! Een valkuil bij positieve mensen is echter dat je niet wilt klagen en aan jezelf voorbij gaat. Het vooral goed willen doen, leuk willen hebben, erkenning willen krijgen voor je werk omdat het privé niet helemaal lekker loopt. Tel daar de trigger negeren bij op, en ik was letterlijk knock-out.

Ik had zo lang onder niet bewuste stress geleefd -alle ballen in de lucht houden en positief zijn- dat mijn altijd hoge cortisol gehalte mijn stress systeem had gesloopt.

Als gevolg daarvan waren mijn bijnieren uitgeput. Een flinke burn-out dus, met ook nog eens allerlei andere klachten.

Je pad brengt je waar je moet zijn, en dat was bij mij, na de goeie coaching, om zelf een trainers- en coach opleiding te gaan volgen. Ik was geïnspireerd door alle opgedane kennis over mijzelf.

Wat zit een mens wonderlijk in elkaar!

Daarna nog op ontdekkingsreis bij CSA, wat een zelfontwikkeling, 'ME-time' van de bovenste plank. En dat inspireert natuurlijk om alles wat je weet en waarvan jij weet dat het werkt, om dit over te brengen. Dit heeft  mij tot mijn huidige werk gebracht, wat ik alweer 12 jaar met veel energie en plezier uitvoer! Tel daar nog een opleiding stress- en burn-out coach bij op en de cirkel is rond. Ik heb een nieuwe missie en dat is mensen met stress  en een (dreigende) burn-out te begeleiden. Inmiddels ben ik enkele cliënten verder en ik weet; dit helpt mensen verder, geeft een houvast in woelige tijden met handvatten waar je iets mee kunt.

Energieke groet,

Cristel

Ik hoop jou ook te kunnen helpen. Ben jij bereid om te ontdekken waarom jij doet wat je doet? En wil je anders met stress leren omgaan, een nieuwe versie van jezelf worden na je burn-out? Dan hoop ik je te spreken!

neem contact op