Vriendin of Coach?

Onlangs had ik een gesprekje met een kennis. Ze vroeg hoe het bij mij in de branche gaat en hoe het met mij gaat. "Goed." zei ik. "Ik zou er alleen wat meer coach klanten bij willen hebben." Daarop volgde gelijk een statement van haar;  "Iedereen heeft tegenwoordig een coach en iedereen noemt zich tegenwoordig ook coach." Pardon??

Ik zou willen dat bijna iedereen een coach zou hebben, dan zou er meer zelfinzicht zijn, zaten mensen meer op koers en zouden zij (nog) bewuster in het leven staan!

Iedereen kan zich een coach noemen

Dat iedereen zich coach kan noemen, ja helaas is het een vrij beroep. Ik heb dan wel, zoals vele collega's, het coach diploma op zak; ik mag mij, met de nodige ervaring erbij, dan ook een professional noemen. De kennis wist ook nog te zeggen dat een goede vriendin diezelfde rol op zich kan nemen. Die kan ook de spiegel voorhouden. Het is heel mooi als een vriendin spiegelt bij jou en niet meepraat over wat dan ook; iemand die kritisch durft te zijn, je op ideeën brengt  en je na laat denken. Helaas kan of wil niet iedere vriendin dit, het kan soms ook de relatie verstoren als men hier niet voor open staat of dit juist van een vriendin niet wil horen. Wat kan een coach dan wel betekenen: vanuit meerdere perspectieven iets bekijken, vanaf een afstand tot de persoonlijke relatie vragen stellen die de gecoachte aan het denken zetten.

Daar waar een vriendin vaak op het bewuste zichtbare gedrag kan helpen en iets onder het waterniveau gaat, duikt een coach 'onder water'.  Een coach werkt op het onbewuste niveau, het diep verborgene.

Een goede coach komt in het donkerste gedeelte in jou. Het gedeelte wat je behoorlijk dwars kunt zitten zonder dat je weet dat dit er zit. We bekijken en onderzoeken dit waardoor het meer naar de wateroppervlakte komt. Het mag er zijn, is ook een onderdeel van jou. We omhelzen het en erkennen het. Vanuit hier komt er letterlijk ruimte en lucht en kun je die ruimte benutten voor andere keuzes en gedrag. Ik heb zelf ook een coach gehad en het heeft mij zoveel bewuster van mijzelf gemaakt, het leven makkelijker gemaakt en een wereld doen opengaan! Ik gun iedereen een goede coach!

En daarom zet je een coach in en niet een vriendin. Het is zo een andere discipline..

Maar heel fijn dat er vriendinnen zijn die zich in jou verdiepen, die naar je luisteren zonder oordeel, die spiegelen en meedenken in een oplossing! Ik wens iedereen 1 of meerdere van zulke vriendinnen toe!! Blij dat ik ze ook heb en best wel wat. 🙂

Wil jij werken aan persoonlijke groei, heb je een vraag waar je zelf niet uitkomt, wat ongrijpbaar is, bel je mij dan voor een afspraak?

Diepwater groet,

Cristel

Wil jij werken aan persoonlijke groei? Wil je vooruit in plaats van stilstaan?

neem contact op