Zelfreflectie

Reflecteren over jezelf, nadenken over je doen en laten en kijken wat daar ontstaat en of je een diepere laag in jezelf kan ontdekken. De manier om meer over jezelf te weten te komen, om nieuwe doelen te stellen en een mooie symbiose met jezelf te laten ontstaan.

In leiderschapstrainingen vraag ik altijd of men dit doet, structureel; aan het einde van een werkdag, werkweek, eens per maand, kwartaal, halfjaar of per jaar.

Sommigen hollen gewoon door, jaar in jaar uit, een ander leeft totaal mindfull en in het nu (ook mooi), een ander vindt het niks en weer een ander wordt op een idee gebracht.

Maak tijd voor zelfreflectie

Ik ben benieuwd of men er dan ook mee aan de slag gaat, je moet daar wel tijd voor maken! Wel gebeurt dit als men hier een opdracht over krijgt; reflectie verslag maken over jouw eigen bijdrage aan de training, reflectie over hoe jij communiceert, reflectie over jouw gedragspatronen, reflectie over de werkweek; wat was je plan en wat heb je gedaan etc. 


Het effect van Zelfreflectie

Een mooie Symbiose

En guess what;

Er ontstaan inzichten! Het staat op papier, men heeft nagedacht over het eigen doen en laten, bewust. In de 3depositie wordt er neergekeken op zichzelf en wat een inzichten geeft dit! Vaak zet ik er nog wel een paar vragen bij waardoor er nog meer over zichzelf wordt nagedacht; op gevoels- en gedragsniveau wat verhelderende en mooie effecten kan dit geven!

Je hoort jezelf dingen zeggen en ziet ook het effect ervan. Je ziet jezelf dingen doen en ziet ook het effect hiervan. Voordeel is ook dat je vooral naar jezelf kijkt en niet naar de ander wijst. Je kijkt in zijn geheel naar de effectiviteit van jezelf! En geloof me, dat geeft inzichten tot aanzetten van gedragsverandering (mits men openstaat om zichzelf te ontwikkelen, een enkeling blijft de vinger naar de omgeving wijzen in de ‘ja maar’ modus).

Reflecteren is ook wat ik gedeeltelijk doe met coachen; ook hier zet ik de reflectie modus aan door vragen te stellen, te luisteren, door te vragen of een vraag na een sessie mee te geven. Om eens wat langer over na te denken. Te reflecteren over waarom jij doet wat je doet.

Wil je ook reflecteren over jezelf omdat je bewust/onbewust niet zo tevreden bent over hoe dingen lopen? Wil je ontdekken waarom jij bepaalde patronen hebt en in stand houdt? Wil je opheldering in je hoofd? Plan dan eens een paar coaching sessies met mij. Je gaat vast en zeker veel ontdekken, wat ruimte geeft, lucht en soms ook verdriet, wat ook ruimte geeft. Van daaruit kun je weer voorwaarts, met nieuwe energie en plannen! Meer info en werkwijze.

Wees welkom!

Cristel

Wil je meer informatie of meteen een afspraak maken?

Informeer naar een 1 op 1 training / coaching of de open trainingen.

neem contact op