Energiek en effectief de dag beginnen én afsluiten!

Energiek en effectief de dag beginnen én afsluiten!

Wie kent het niet, van die dagen dat je veel werk moet en wilt verzetten en dat je aan het einde van de dag je afvraagt wat je nu eigenlijk gedaan hebt. Of zoveel werk op je bord hebben liggen dat je niet weet waar te beginnen. (Bekijk daarom eens de training persoonlijke effectiviteit!) Dingen gaat doen die je afleiden waardoor je de rest gaat uitstellen.  De hele dag brandjes aan het blussen bent waardoor je niet toekomt aan je eigen planning, collega’s die je met vragen van je werk afhouden.

Ik ken ze wel hoor en meestal doe ik het zelf; vooral het uitstellen en dan maar onbelangrijke zaken gaan doen.  Achter elk gedrag zit een positieve intentie voor dat moment, ik weet waar het vandaan komt, soms accepteer ik het, meestal baal ik ervan, hou ik er een onbevredigd gevoel aan over!


Heb jij grip op je dag? Krijg je er energie van? Of loop je erop leeg?

5 goede opstart tips voor jou (en mezelf) om grip over de dagindeling te houden:

  • Schrijf dingen op! In de praktijk ervaar ik dat veel mensen dingen uit hun hoofd doen. Je hoofd is om te denken en niet om te onthouden.
  • Opschrijven zorgt voor overzicht en orde en je brein kan zich optimaal focussen.
  • Maak jouw planning voor morgen aan het einde van de werkdag (plan daar dan ook weer 10 minuten voor in). Als je op de ochtend zelf pas je planning gaat maken en er komt gelijk iets of iemand aan je bureau dan loop je al 1-0 achter. Overzicht gelijk in de ochtend zorgt voor een frisse en mooie start van de dag!
  • Plan denktaken in de ochtend, dan is jouw brein nog fris en kan die taken goed aan. Routine klussen passen beter wat later op de dag.
  • Maak gebruik van het ABC principe op jouw dagplanning:
    ‘A’ is belangrijk voor lange termijnsucces; ‘B’ is urgent maar niet zo belangrijk en ‘C’ is aardig als je eraan toekomt. Kan het in minder dan 2 minuten?  Doe het direct!
  • Plan Bloktijden in: tijden waarin je zonder onderbreking aan een belangrijke taak of opdracht werkt. Plan dit zoveel mogelijk op dezelfde dagen en tijden in zodat jouw omgeving hieraan kan wennen.

Dit is allemaal, met een beetje discipline, goed te doen toch? En toch zijn er dan weer van die dagen of periodes. En daar zit diep geworteld gedrag achter; waarom doe jij wat je doet? Is het perfectionisme, bewijsdrang, een onbewuste tool om saaiheid te verdrijven en juist in actie te komen?

Als je echt beter met je tijd wilt omgaan, de chauffeur van jouw eigen bus wilt zijn, plan dan eens een training time-management. Daarin gaan we eerst kijken waar jouw tijd in zit en hoe je ingesleten gedragspatronen kunt aanpakken, wat jouw energiegevers en energievreters zijn! En nog veel meer om energiek de dag in te gaan en die ook energiek af te sluiten, met een voldaan gevoel! Het effect is extra groot als je deze tips opvolgt met een paar coaching sessies om nieuw gedrag eigen te maken.

Ik zie je graag verschijnen!

Energieke groet,
Cristel

Wil je meer informatie of meteen een afspraak maken?

Informeer naar een 1 op 1 training / coaching of de open trainingen.

neem contact op