Aan het roer in deze roerige tijd!

Aan het roer in deze roerige tijd!

10 stress reducerende tips in tijden van het corona virus

Eigenlijk kan ik het woord Corona nu al niet meer aanhoren, ik noem het al sinds een paar dagen ‘het virus’, en dat maakt het voor mij wat minder beladen allemaal.

Van het woord Corona krijg ik een onrustig gevoel, onveilig gevoel en dat geeft mij stress

Natuurlijk is dit voor iedereen anders, dat het op een of andere manier stress geeft is duidelijk!

Negatieve Stress gaat in je systeem zitten en kan je fysiek helemaal lamleggen

Door overmatig te piekeren, negatief te denken, onrustig te zijn, gaan in je lichaam alle alarmbellen af om in de overlevingsstand te gaan; vechten, bevriezen of vluchten. Hierdoor is het stresshormoon cortisol altijd aan de hoge kant en je immuunsysteem wordt platgelegd. Daar kan geen vitamine C tegenop! Dit virus krijgt juist de kans bij jou als jouw immuunsysteem niet goed werkt, cq overwerkt is.

corona en stress, blijf sterk

Hoe lang deze situatie allemaal gaat duren, niemand die dit nu al weet te vertellen! Zelf heb ik het scenario dat we ongeveer een maand in de huidige of met nog meer restricties in de thuisomgeving zullen vertoeven. Dat geeft mij houvast in deze tijd waarin al het werk en dus inkomsten voor mij wegvallen. Daarna maak ik voor mezelf een nieuw houvast. Het kabinet gaat voor groeps- immuniteit, ik heb daar zelf alle vertrouwen in en daardoor zie ik mezelf over 4 weken wel weer met kleine groepjes mensen trainen op vaardigheden en competenties. Life goes on! *  note: tussen het moment van schrijven en plaatsen van dit blog zit 5 dagen. Ondertussen train ik niet meer tot 1 juni, dat was even een harde slag om mijn oren!

Waar het op aankomt in deze roerige tijd is veerkracht en aanpassingsvermogen. Wat kan jou houvast geven in deze roerige en onzekere tijd?

10 TIPS TEGEN CORONA STRESS

Tip 1 - Zorg voor regelmaat en een planning

Een stukje time management! Ga op tijd naar bed en sta op tijd op. Plan je dagelijkse werkzaamheden en plan ook ontspanning in; zo zorg je in ieder geval nog voor een voldaan gevoel; ik heb gedaan wat ik wilde doen en nu ga ik ontspannen. Hang je een hele dag voor de buis ook oké voor 1 dag lijkt me, doe je dit de hele week dan heeft dit zeker weerslag op je humeur.

Tip 2 - Stel nieuwe doelen: ga nog meer bewegen, eet nog gezonder!

Ja, met al die tijd (als je zonder werk zit) kun je ook nieuwe dingen gaan ondernemen! Ga wandelen, joggen, fietsen;  buitenlucht doet veel met je brein! Het zorgt letterlijk voor een frisse wind daarboven, je krijgt er energie van en wordt creatiever. Wat ook heerlijk is is om te dansen op jouw favoriete muziek! Lekker even uit je dak gaan, genieten en bewegen op klanken waar je blij van wordt! Hou jezelf ook gezond door goed te eten; vooral veel groentes, fruit, vezels etc; daarover is veel te vinden op internet. Zelf heb ik een app op de interactieve TV ontdekt; ‘fit at home’. Die staat in de ochtend in mijn planning 😊

Tip 3 - Positief denken, vermijd negatievelingen.

En die heb je erbij! Mensen met doem-scenario’s, weten wat er gaat gebeuren, die letterlijk gebukt gaan onder het virus. Je ziet het vaak ook aan ze! Je hoeft echt geen kop in het zand te steken maar om nu elk programma te kijken en naar elke negatieveling te luisteren; ikzelf vermijd dit zoveel mogelijk, sterker nog ik kap het af. Ik word er alleen maar akelig van. 2 keer per dag het nieuws kijken, af en toe een extra uitzending en dan blijf ik goed op de hoogte. Per dag!

Tip 4 - Kijk wat er wel kan ipv wat er allemaal niet meer kan

Je kunt gaan zitten sippen wat er allemaal niet meer kan (lees eens Covey,s ‘cirkel van invloed en betrokkenheid’). Beter is het om je te bewegen in de cirkel van invloed; waar heb je invloed op, wat kan allemaal wel! Thuis sporten dus! Contacten onderhouden, zakelijk en privé! Netflixen, lekker koken, hobby’s, aanbieden om boodschappen te doen voor een ander die dat niet kan op dit moment; ik kan hier een pagina aan volschrijven! Oja, een uitgesteld doel van mijzelf was om online trainingen te gaan maken; ik werd gisteren gebeld door een bureau om dit voor hun te gaan ontwerpen! Een mooie kans dus, tijd genoeg om dit te gaan uitzoeken en te gaan bouwen. Voor zondag in de planning!

Tip 5 - Ook uitgebreid de tijd om klusjes aan te pakken

Dat is echt een voordeel! Maak eens een overzicht van wat je allemaal op wilt gaan ruimen in en rondom het huis! De spullen die je niet meer wilt kun je nog naar een kringloop winkel brengen, ik zag ook op facebook al acties om kleding die je niet meer wilt te brengen bij instanties/ mensen die inzamelen voor 3de wereld landen waar nu ook het toerisme uitblijft. Mocht je een naam willen, stuur me dan een mailtje.

Tip 6 - Ga facetimen, pak weer eens ouderwets de telefoon

Zo leuk! Een vriendin van mij belde deze week via facetime. Dat doe ik echt nooit! Ik sprak net een vriendin; mensen worden socialer! Ik heb tijd om te bellen nu, raffel het niet meer af (sorry mensen dat ik soms wat ongeduldig kan doen) en ben oprecht benieuwd hoe het met de mensen om wie ik geef gaat. Geen App meer maar steeds vaker bellen!

Tip 7 - Maak een dankbaarheidsboekje

Zo een mooie manier om met een goed gevoel naar bed te gaan! Schrijf 3 dingen per dag op (ik doe dit aan het einde van de dag, voordat ik naar bed ga, ligt op tafeltje naast mijn bed) waar je dankbaar voor bent die dag. Kijk vooral ook naar de kleine dingen. Je zult merken, het geeft een warm gevoel, een dankbaar gevoel. Positieve gedachtes bevorderen de aanmaak van endorfine in je brein!

Tip 8 - Doe iets voor iemand die hulp kan gebruiken

Ik schreef het net al; er zijn genoeg ouderen om ons heen, kijk eens voor wie je boodschappen kunt doen en/of bel diegene.

Tip 9 - Ontwikkel jezelf

Velen van ons begeven zich nu op de 1ste en 2de laag van Maslow. En dan staat je hoofd echt niet naar ontwikkelen van jezelf lijkt me. Nu de regering heeft toegezegd om voor bedrijven en zzp érs te gaan zorgen, is er misschien wel ruimte bij jou om toch je tijd nuttig te gebruiken. Ontwikkel jezelf! Het  geeft een voldaan gevoel. Zet het in je planning, een uurtje per dag. Zoek een online cursus, er zijn er genoeg! Of pak een boek wat je ooit hebt gekocht en nog niet hebt gelezen (ergens heeft dit je getriggerd, anders stond het niet in jouw kast). Hou jezelf mentaal fit!! Waar je o.a. leuke en toegankelijke cursussen (ook qua prijs) kan vinden is op studdy.nl

Tip 10 - Stuur een kaart

Zo leuk om weer post te ontvangen en te sturen! De mensen die mij dierbaar zijn en die ik even niet kan zien stuur ik een kaartje, om te laten weten dat ik aan ze denk. Je kunt het neerzetten en elke dag even bekijken; dat geeft iedereen een positief gevoel!

Ik begon met een top 5; binnen 1 minuut had ik een top 10. Ik weet zeker dat tijdens het uitlaten van de hond er nog meer bijkomen. Ergens mee starten geeft energie, zet je brein in werking, maakt positieve stofjes aan in je hoofd. En die hebben we hard nodig in deze tijd! Blijf mentaal en fysiek in beweging, zorg goed voor jezelf !

Even balen, uit het veld geslagen zijn, nergens geen zin in hebben; laat dit af en toe ook even toe bij jezelf mocht je deze gevoelens hebben. Belangrijk! Anders ga je een 'bal' onder water houden en die kan keihard om je oren vliegen. Mediteer, blijf bij jezelf of ga blokje om. En kijk daarna of een van bovenstaande tips jou kan helpen je beter te voelen.

Heb je vragen of opmerkingen, mail of bel mij! En blijf vooral gezond, BE SAFE !!

Hartverwarmende en positieve groet,

Cristel

Zorg goed voor jezelf en voor elkaar !

Kan ik je ergens mee helpen? Stuur mij een mail of bel mij.

neem contact op